Tjäna pengar på ditt attefallshus

11 december, 2017

Att bygga ett attefallshus kan bli den bästa investering du kan göra. Så här gör du för att skapa passiva intäkter och tjäna pengar på ditt attefallshus redan från dag ett.

Bygga och tjäna pengar på ditt attefallshus

Idag är det möjligt att bygga ett komplementhus som är upp till 30 kvadratmeter (Från och med 1:a Mars 2020) på din egen tomt. Byggnaden kallas attefallshus och kräver inte bygglov. Du behöver dock anmäla till din kommun att du skall sätta upp ett komplementshus. Du behöver även få kommunens godkännande via ett startbesked innan du kan sätta igång. Huset får innehålla kök, badrum och sällskapsyta. Om du planerar boytan på rätt sätt så kommer det att bli en perfekt liten bostad att hyra ut under hela eller delar av året.

Välj leverantör av attefallshus

Beroende på vilken modell du väljer så kommer givetvis priset att variera kraftigt. Men det går att hitta lösningar för mellan 300-400 tusen kronor där du slipper bygga ihop huset själv. Markarbete för grund/plintar, VVS och eldragning tillkommer. Men med lite tålamod och jämförelser mellan hantverkare så går det att komma ner till mellan 100-150 000 kronor. Totalt kan du alltså få ett färdigt attefallshus för mellan 400-500 000 kronor.

Om du i dagsläget inte har dessa pengar i byrålådan så finns det ett antal låneinstitut som utan säkerhet lånar ut upp till 500 000 kr i ett så kallat blanco lån. Givetvis går det också att låna på huset som du äger om du så önskar. Dock skall du då medveten om att om du belånar befintligt hus över 50% så kommer du behöva att börja amortera på hela bostadslånet, vilket ofta inte är en bra affär.

Uträkning för att tjäna pengar på ditt attefallshus

Vi ponerar alltså att du lånar hela summan (500 000 kr) via ett blanco lån (Annuitetslån). Räntan idag (Mars 2020) är ca 5-13% beroende på vilket låneinstitut som du väljer. För enkelhetens skull räknar vi på en ränta på 10%.

Annuitetslån Exempel:
Lån: 500 000 kr
Räntasats: 5% alt 13%
Avbetalningstid: 10 år
Ränta: 2 083 kr/månad alt 5 417 kr/månad
Kostnad: 5 303 kr/månad alt 7 466 kr/månad

Så med andra ord så med en investering på 5 303 kr/månad alt 7 466 kr/månad under 10 år så kommer du kunna sätta upp ett attefallshus på din tomt som du kan hyra ut som bostad till en student, veckopendlare eller liknande.

Beroende på var i landet du bor så är det olika dyrt att hyra en bostad. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö så är 8000 kr – 12 000 kr/månad inte en orimlig hyra för någon som vill ha ett eget boende.

Passiva intäkter – bygga ett attefallshus

Med andra ord finns det en stor möjlighet att kunna tjäna mellan 1 000 – 7 000 kr per månad på att låna pengar, bygga ett attefallshus på din tomt och hyra ut. Oavsett hur stor din boendekostnad är idag så blir denna passiva intäkt en bra ”rabatt” på din befintliga boendekostnad. I många fall kan man till och med bo gratis…

Vill du läsa om fler som bor gratis genom att ha byggt ett attefallshus på sin tomt? Läs hur Johan och Anna gjorde. Läs mer här

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev