Med eller utan loft – Det är frågan

12 april, 2018

Skall jag bygga mitt attefallshus med eller utan loft?

Ja, det är mycket relevant fråga att ställa innan du drar igång med planerna på ett attefallshus. Det finns gott om fördelar och nackdelar med de båda alternativen. Vi skall i den här artikeln försöka reda ut begreppen lite och belysa de för och nackdelar som finns.

attefallshus med loft attefallsguiden
Foto: Modulhus. Nyckelfärdig modell med loft lyfts på plats hos kund

Fördelarna med ett attefallshus med loft

Fördelarna med ett attefallshus med loft är att du på samma antal kvadratmeter skapar dig mer golvyta då du förlägger ”sovrummet” en våning upp. Det är särskilt vitalt då vi pratar om ett hus på endast 25 kvadratmeter. Du skapar även rum i rummet genom denna typ av lösning genom att sängen kommer bort från själva boytan och det är lättare att komma ifrån och få vara lite i fred om man är två som samsas på samma yta.

attefallshus med loft attefallsguiden
Foto: Enkelrum

Nackdelarna med loft

Nackdelarna är att detta ofta gör huset högre än om du skulle bygga utan loft. Maxhöjden på ett attefallshus är 4 meter i takhöjd. Det låter generöst tilltaget men om du skall få plats med en sovalkov inom dessa 4 meter så är varje centimeter viktig.

Låt oss räkna lite på det. Vi utgår i detta exempel från att huset står på plan mark med en gjuten grundplatta. Maxhöjden får alltså vara 400 cm (4m) i yttermått från mark till nock. Plattan+ev golv eller ytskikt tar bort ca 20 cm. Regelverket, innertak, yttertak samt takbeklädnad (tegel eller plåt) tar ca 40 cm. Kvar finns alltså 340 cm att bygga loftet på. Normal rumshöjd skall inte understiga 240 cm enl PBL  och för att bära upp ett loft krävs reglar på ca 15 cm.

Kvar finns nu 85 cm för loftet. I loftet skall sedan en madrass alternativt säng få plats och då kan man räkna ut att det inte blir allt för högt i tak för loftet.

Slutsats kring attefallshus med loft

Men med detta sagt så går det givetvis att vara smart när man bygger eller beställer sitt hus. Exempelvis kan man gräva ner huset i marken en bit för att på så sätt öka höjden. Dock utan att överstiga de 4 meter i nock från marknivå. Man kan även lägga loftet över badrummet vilket ofta görs på många nyckelfärdiga husmodeller idag.

Om du nu inte har möjlighet att bygga 4 meter högt vilket många inte har utan istället väljer en modell utan loft så behöver detta inte innebära att golvytan blir så mycket mindre. Vi har sett många modeller av planlösningar där sängen byggts ovanpå förvaringsutrymmen (skåp, byråer mm). Även extrasäng kan få plats om man bygger smart.

attefallshus attefallsguiden attefallshus attefallsguiden

Ett attefallshus utan loft är generellt sett även en billigare lösning än ett fullhöjdsalternativ. Bygger du själv i lösvirke så är materialkostnaden också en bidragande faktor till ett lägre totalpris.

Sammanfattningsvis kan vi säga så här. Valet av husmodell måste alltid i första hand grunda sig på terrängen där huset skall stå och din budget. Ett attefallshus med loft passar inte alla vilket är värt att tänka på om du tänker använda attefallshuset som gästhus. Det blir inte helt enkelt för svärföräldrarna att klättra upp och ner för stegen och krypa in och ut ur ett trångt attefallshus med loft.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev