Marianne och Bosses Attefallshus

19 mars, 2018

Vårvinter, snön ligger gnistrande vit på marken och solen tittar fram bakom molnen för några minuter när Attefallsguiden kommer och hälsar på hos Bosse och Marianne och deras attefallshus i Uppsala.

Nytt projekt – Bygga Attefallshus

”Vi är inte rädda för att dra igång ett nytt projekt” säger Marianne när hon visar oss runt på tomten och går bort mot attefallshuset. ”Jag är uppvuxen i en familj där båda mina föräldrar var händiga och vi renoverade ett gammalt hus från grunden till taket. Allt är möjligt! Det gäller att hitta lösningar.”

attefallshus attefallsguiden

Marianne berättar att hon är egenföretagare inom marknadsföring, rekrytering och utbildning inom hälsobranschen (för mer info maila: Marianne) och ofta jobbar hemifrån via sin telefon, vilket gör att hon hela tiden ser olika saker som hon skulle vilja ta tag i. ”Min man och jag har fyra söner. Vi bor i utkanten av Uppsala och sönerna behöver eget boende. Många studenter är dessutom i stort behov av boende. Så med ett attefallshus på gården skulle vi kunna hjälpa både oss själva och kanske andra.” säger Marianne .

attefallshus attefallsguiden

2014 bestämde de sig för att börja bygga. ”Vi gjorde egna, skalenliga ritningar och fick startdatum under hösten, men på grund av olika familjeangelägenheter så blev bygget försenat. Vi började gräva först vid påsk 2015. Vår filosofi har varit att i så stor utsträckning som möjligt göra allt på egen hand, utan hantverkare”.

attefallshus attefallsguiden attefallshus attefallsguiden

Attefallshuset ligger i suterräng och de har grävt sig in i en slänt för att få plats med en stödmur och ett mellanrum till attefallshuset. Tomten är bara ca 900 m2 stor, varav en kraftigt sluttande del, så det blev ett perfekt ställe att ställa huset på. ”Både min man och jag är utbildade inom vården och många av våra vänner tyckte att vi skulle ta hantverkare till hjälp. Men vi, främst jag, gillar utmaningar” berättar Marianne.

Inbrott och vattenskada

Bygget har försenats av ytterligare överraskningar. De fick en stor vattenskada och inbrott i boningshuset i januari 2016. Både tid och ork fick sig en rejäl knäck. Vattenskadan var åtgärdad och klar augusti 2016.
Marianne berättar att ”under veckorna har Bosse jobbat på annan ort, så jag har stått ensam med mycket av byggandet”. Eftersom vi har sovloft, en liten matkällare, burspråk, badrum, kök och även förberett för en braskamin, så tar det extra lång tid med alla detaljer. Vi har dock kommit så långt att vi fick slutbesked nu i slutet av januari, men har mycket ytskikt kvar att fixa.

attefallshus attefallsguiden attefallshus attefallsguiden

Hantverkshjälp vid bygget av attefallshuset

Vi försöker göra allt själva. Dock så kände vi oss tvungna att ta hjälp av hantverkare till badrummet och till vatten och el. Det kändes viktigt att göra det för att allt skall bli rätt enligt alla bestämmelser som finns. Vi tog även hjälp av en plåtslagare för att få ett rejält och rätt tak på burspråket. Vi har också grävt en stenkista för att ta hand om vatten från taket och dräneringen runt attefallshuset.

attefallshus attefallsguiden

”Det har varit ett stort projekt. Vi är en aktiv familj och har många järn i elden. Utöver attefallshusbygget så med facit i hand skulle vi nog inte gjort så mycket själva eftersom allt sker på fritiden. Allt tar längre tid än vad man tänker, speciellt då man måste hitta en lösning för varje detalj. Vi har lärt oss mycket och lär oss fortfarande. Vet ännu inte när allt är klart, men jag ser fram emot att bo där några månader tillsammans med min man. Vi vill se hur det fungerar med allt. Jag tror det är en bra idé för att sedan veta vad huset skall användas till.”

”Det bästa är att vi nu har en fantastiskt bra matkällare.” skrattar Marianne. ”Om vi kan rekommendera andra att bygga ett attefallshus? Ja, självklart, men kom ihåg att ta reda på allt innan ni startar.”

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev