Drömmen om att bygga ett attefallshus

8 december, 2017

Drömmen om att bygga ett attefallshus börjar ta form.

-Vi har en hyfsat stor tomt och delar av den använder varken vi eller barnen, säger Johan när vi står på hans veranda en grå och regnig dag i november. Det har snart gått sju månader sedan han och hans fru Anna bestämde sig för att investera i att bygga ett attefallshus.

-Hela iden är att utnyttja ytan vi har på tomten till något som kan generera pengar till hushållet. Detta kan vi göra utan att vi behöver jobba för det. Säger Johan. När huset är klart så räknar vi med att kunna hyra ut det för mellan 8000 – 11000 kr per månad. Detta skulle göra att vi i praktiken bor gratis, fortsätter han.

Beslutet att bygga ett attefallshus

Johan och Anna flyttade in i området för 10 år sedan och har förutom att de uppfostrat 2 barn även totalrenoverat sekelskiftsvillan som de bor i. Vi har renoverat kök, hall, badrum, två barnrum och även byggt en stor altan.

-Det bästa med gamla hus är att de är så gediget byggda och att det alltid går att göra förändringar. Vill man sätta upp en vägg eller öppna upp för en dörr så är det inga problem, säger Johan.

Attefallshuset som paret har valt köpte de på Blocket och transporterade till tomten på ett lastbilsflak.

-Vi kikade på alla möjliga olika leverantörer innan vi tillslut fick napp på det här huset. Säger Anna och fortsätter. De nyckelfärdiga husen vi tittade på var fel mått för vår tomt. Det här huset hade perfekta mått och var helt oinrett vilket gjorde att priset blev ganska bra. Det vi skall göra efter att huset kommit på plats är att inreda det med kök och badrum, säger Anna.

Planering och grundarbete

Innan paret kommer så långt i sin planering så återstår dock en hel del grundarbete. Innan huset kan lyftas på plats på de plintar som har förankrats i berget på tomtens baksida. Genom att vända entrén på attefallshuset bort från boningshuset så kommer familjen inte märka av sina hyresgäster mer än nödvändigt.

-Genom att vända huset så som vi gjort så kommer hyresgästerna att kunna gå in och ut ur sitt hus utan att känna att de bor på vår tomt, säger Johan. De kommer till och med att gå in till sin entré från en gata, fortsätter han. För oss blir det som att vi bara får en ny granne men med den skillnaden att den här grannen betalar för vårt boende, säger Johan och skrattar.

Bostadsbris i storstäderna

Just bostadsbristen i storstadsregionen har varit den stora anledningen till regeringens lag om attefallshus. Lagen innebär att man som markägare skulle få uppföra ett komplementbostadshus på max 30 kvadratmeter i yta och 4 meter högt utan bygglov. Det krävs dock att man lämnar in en bygganmälan och får ett startbesked innan man kan sätta igång att bygga på sitt attefallshus.

-Genom att vårt hus är helt oinrett så har vi möjlighet att anpassa de ytor som finns på bästa sätt. Säger Anna. Badrummet måste vara tillgänglighetsanpassat om det skall fungera som bostadshus. Tillgänglighetsanpassningen innebär att det måste vara tillräckligt stort för att bland annat kunna vända runt en rullstol.

-Vi kommer att kunna få plats med både badrum, kök, vardagsrum och sovalkov i attefallshuset, på grund av att huset står i en sluttning har vi valt att inte ha loft på attefallshuset, säger Johan. Annars är just loft ett populärt sätt att få till ytterligare kvadratmeter då denna yta inte räknas med i de 25 kvadrat markyta som tas i anspråk. Dock blir oftast takhöjden på ett sovloft sällan över 120 cm vilket i vissa fall kan upplevas som för lågt.

-Attefallshuset kommer dels att höja värdet på vårt hus vid en eventuell försäljning, men det kommer också att skapa oss en möjlighet att få in passiva intäkter. Drömmen är att vi skall kunna gå ner i tid på våra arbeten. Dessutom kan det möjliggöra att få mer tid till familjen. Vi älskar att resa och göra sådant som vi tycker skänker mervärde i livet, säger Anna med ett leende.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev