Bygga Attefallshus på Gotland

4 juli, 2018

Attefallsguiden tog båten över till ”öjn” för att ta en pratstund med Matilda och Martin. Paret har byggt ett vackert Attefallshus i Slite på Gotland.

Attefallshuset på Gotland

I Slite på Gotland finns ett område som heter Tjelder. Där har Matilda och Martin och deras familj en fastighet tillsammans. Familjen har vuxit sig större och för att få plats på ett bekvämt sätt så måste fler sängplatser byggas. ”Omständigheterna kring detta attefallshus är inte helt solklara, men i korta drag funkar det såhär” säger Matilda. Jag äger fastigheten tillsammans med min bror. I detta område har släkten huserat under somrarna sedan mitten på 50-talet, så det finns verkligen en hel del affektionsvärde.

attefallshus attefallshusguiden

Sommaren 2016 föddes en idé om att det nu fick vara nog med utedass och duschande utomhus i vatten som kommer från en slang. Eller, idé och idé. Det kan vara så att måttet rågades i en duschsession med kallt vatten en blåsig dag. Sommarhuset i Tjelder, en mil söder om Slite på Gotland, behövde en uppgradering.

attefallshus attefallshusguiden

Den första tanken var att helt enkelt bygga en friggebod innehållandes dusch och toalett (kanske skulle det även gå att få in en tvättmaskin där också…). Ju mer tanken växte, så växte även byggprojektet och budgeten.

”Om vi skulle bygga enligt konstens alla regler behövs det någon form av avlopp. Och vill man ha en varmvattenberedare behövs även el.” fortsätter Martin. I takt med att projektet blev mer och mer seriöst, insåg samtliga inblandade även att man lika gärna kunde slå på stort och bygga ett attefallshus där även sovdel kunde inrymmas.

attefallshus attefallshusguiden

Sagt och gjort, vintern spenderades med administration och planering och redan under våren 2017 påbörjades grävande för avlopp och el, samt en grusgrund för själva huset.

Har ni byggt hela attefallshuset själva?

”Nej, inte riktigt, för att vara på säkra sidan, bestämde vi oss för att låna in kompetens. Det gjorde vi från någon som faktiskt är byggare för de svårare momenten. För oss, som inte jobbar med bygg och konstruktion varje dag, är det inte helt självklart vilken del av stommen som är bärande och vilka delar man faktiskt kan göra egna ingrepp på.”

attefallshus attefallshusguiden

Attefallshuset börjar ta form

Sagt och gjort. En byggstomme var det första som anlände och den sattes upp i flygande fläng, med avslutande spärröl/taklagsfest. Målet sattes till att ha klart ytterskalet av huset under sommaren. Det var lite kortare än vad som planerats under vintern. Men vi insåg ungefär här att vi skulle behöva lägga tid på att lägga om taket på det hus som redan fanns på fastigheten samtidigt.

attefallshus attefallshusguiden

Under sommaren byggdes det på i flygande fläng och planen höll! Under senvinter och vår 2018 har Matildas mamma kört skytteltrafik till det lokala byggvaruhuset (det får plats exakt 11 plankor i en Fiat Punto) och satt upp väggar, isolering och golv. Själv.

attefallshus attefallshusguiden

Arbetet med attefallshuset forskrider

Arbetet med Attefallshuset har fortsatt under försommaren och nu börjar det synas hur huset kommer se ut. ”Tanken är att kunna använda detta hus till att ha en vettig badrumslösning i en annars ganska primitiv värld i en avkrok av öjn. Som bonus tillkom ju även en sovrumsdel. Den ger plats för åtminstone 5 vuxna. Detta förenklar dels om vi vill bjuda våra vänner en fantastisk vecka i paradiset. Men även för större sällskap som skulle vilja hyra in sig. I de båda husen på tomten kan man nu få in två familjer utan större knussel, så känner du för att hyra ett hus nära stranden på Gotland – hör av dig!” Avslutar Matilda

attefallshus attefallshusguiden

Att bygga ett attefallshus är inte så knepigt

Som slutkläm lägger Martin till – ”Att bygga ett attefallshus är inte knepigare än vad man gör det till. Just på Gotland var det lite pappersexercis innan man kan komma igång. Dock har vi inte byggt attefallshus någon annanstans i Sverige, så det är svårt att säga om det är mer eller mindre än någon annanstans.”

attefallshus attefallshusguiden

Större delen (förutom de delar som måste göras av fackmän, såsom våtrum och el) har vi faktiskt byggt själva. Även om det var skönt att få lite pointers från vår byggkonsult. Tilläggas bör att det, både hos bror och mor i byggfamiljen, finns en hel del erfarenhet av husfixande. Men även för oss lite mer oerfarna var detta inte omöjligt. Om någon som kan hantverket slår i den första fasadbrädan, så är det inte jättekomplicerat för en novis att bara följa efter och spika i resten.

Vad är ditt sista råd till andra som ligger i startgroparna till att börja bygga sitt attefallshus?

Bra verktyg är ett starkt tips. Hyr de grejer du inte har, så som spikpistol och takskivelyft. Det är klart värt det.

Där lämnar vi Matilda och Martin och deras stora familj i det underbara huset på Gotland. Vi förstår att hela familjen vill kunna samlas och umgås de sköna och härliga sommarmånaderna som Gotland kan erbjuda. Dags att rulla ombord på färjan mot Nynäshamn igen. Men vi minns väl vad Matilda och Martin sa. ”Känner ni för att hyra ett hus nära stranden på Gotland – hör av dig!” Så vem vet, vi kanske återkommer till öjn inom kort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev